Horeca overname

Wat er komt er kijken bij het overnemen van horeca?

Het is een droom voor velen om een eigen horecazaak te bezitten. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je een horecabedrijf wilt overnemen?

Een horecazaak kopen

Een horecabedrijf bestaat grofweg uit goodwill en inventaris. In het geval dat je alleen een bedrijf wil kopen, omdat het in een huurpand wordt geëxploiteerd, wordt eerst een marktwaarde bepaald over de inventaris. Op een goede inventarislijst staan ook bruikleengoederen, leaseonderdelen en privéstukken. Buiten de inventarislijst worden ook niet-fysieke factoren zoals investeringen in overweging genomen. Te denken valt aan verbouwingen, inrichting, afbouw of renovatie van het horecabedrijf. Het laatste onderdeel is de zogeheten ‘goodwill’. De waarde van de goodwill is grotendeels gebaseerd op de populariteit van de huidige vestiging en de verwachtingen voor de toekomstige horeca onderneming.

Een horecazaak én horecabedrijfspand kopen

Wanneer je de horecazaak en het pand wilt kopen wordt er, naast de waarde van het bedrijf zelf, ook gekeken naar de waarde van het pand waarin de horecazaak gevestigd is. Deze waarde is afhankelijk van een groot aantal elementen: voldoet het pand aan alle (horeca)eisen, hoe is de routing, hoe is de verhouding tussen verkoopoppervlakte en de algemene en dienstruimten? Bedenk daarbij dat de waarde van een horecapand in verhouding moet staan tot de omzetmogelijkheden, omdat ook hier de financiële lasten moeten kunnen worden opgebracht uit de exploitatie. Dan wordt er niet alleen gekeken naar de tot dan toe gevoerde exploitatie (misschien zit er wel een bedrijf in dat niet bij de locatie past), maar naar de optimale invulling van het pand gezien de omvang, ligging, bereikbaarheid enz.

Hulp nodig bij horeca overname?

Bent u geïnteresseerd in begeleiding bij het overnemen van een horecazaak?

Compare listings

Vergelijken