“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe?

In 1982 was dit, aan het einde van het jaar, de vraag die Wim Kan ons stelde. De economie stond er slecht voor en kromp zelfs met ruim één procent. De rente was extreem hoog en op de vastgoedmarkt vielen er zware klappen.

Geleidelijk aan is het daarna beter gegaan met de economie en bereikten we een welvaartsniveau waarvan gedacht werd dat het allemaal niet op kon. Goed, af en toe hadden we even een kleine terugval, maar we waren er met zijn allen van overtuigd dat, dit maar tijdelijk was. Ieder jaar was immers toch weer beter dan het voorgaande. En zo leefden we, zo consumeerden we en zo voerden we onze bedrijven.

Totdat medio 2008 de ommekeer kwam. In eerste instantie hadden we dat nog niet zo in de gaten. Het werd allemaal wat minder. Maar dat was tijdelijk………. dachten we. Totdat in 2011 alle lichten op rood sprongen. De euro was ineens geen zekerheid meer. De geldkranen gingen dicht. Investeren werd bijna een onmogelijke opgave. Een record aantal horecabedrijven ging failliet.

2011 ligt nu bijna achter ons. Een woelig jaar. Een jaar dat ons heeft laten zien dat zekerheden niet bestaan. Veel komt uiteindelijk anders uit dan we verwachten. Mijn verwachting is dat het nieuwe jaar niet veel anders zal worden. Maar misschien is die verwachting ook niet juist.

Grote onzekerheden bieden echter ook vele kansen. Kansen om het eindelijk eens anders te gaan doen. Gedwongen door externe factoren zullen we als ondernemers weer moeten laten zien wat echt ondernemen is.

2012 wordt geen gemakkelijk jaar. Ik ben er echter van overtuigd dat de storm, die ons op dit moment treft, eens zal gaan liggen. De basis voor iedereen is te blijven vertrouwen op eigen kracht en inzet.

Creativiteit en bevlogenheid is wat u ondernemer maakt. Kijk eens goed naar uw eigen bedrijf, analyseer de zwakke plekken binnen uw onderneming en werk aan verbeteringen.

Leg geen noodverbanden aan maar zoek structurele oplossingen, ook al kunnen die soms pijnlijk zijn.

AWHoreca Makelaars en Adviseurs is u in deze moeilijke tijden graag van dienst. Wij hebben ons voor 2012 het doel gesteld optimale kwaliteit te leveren en onze opdrachtgevers te helpen een gezonde basis te leggen of te behouden voor hun bedrijf.

Wij willen u bedanken voor de prettige samenwerking en inspirerende contacten in het afgelopen jaar en continueren dat graag in het nieuwe jaar.

Voor 2012 wensen wij u naast een goede gezondheid de wijsheid om vanuit alle onzekerheden uw eigen kansen optimaal te benutten zowel privé als zakelijk.

 

Namens de makelaars en adviseurs van

AWHoreca Adviesgroep

 

Koert van de Weerd

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief