“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Taxeren op het water

Recentelijk hebben wij enkele taxaties “op het water” uitgevoerd. Hierbij wordt de waarde sterk bepaald door de geldstromen die met het schip zijn te realiseren. De mogelijkheden die het schip of het ponton (drijvend platform) als horecabedrijf heeft zijn leidend voor de waardevaststelling. Schepen zijn, hoewel sommigen van ons graag varen, niet onze specialiteit. Onze berekeningsmethoden maken een taxatie van een schip of een ponton met daarop een bouwwerk echter mogelijk. De ondergrond (waterperceel) en de ligplaats zijn belangrijk bij de waardevaststelling. Hierbij een toelichting.

Wanneer een gebouw wordt getaxeerd zijn de uitgangspunten redelijk helder. Het gebouw staat op een stuk grond (kadastraal perceel) en heeft een aantal kenmerken waarop de waarde wordt gebaseerd (ligging, materialen, bereikbaarheid enz.). De grond speelt daarbij een rol en vertegenwoordigt ook een deel van de waarde. Wanneer er sprake is van erfpacht wordt de grond in de waarde buiten beschouwing gelaten. De eventuele waarde van het recht van erfpacht en opstal kan daarbij worden opgeteld. In het algemeen is het verkrijgen van een hypothecaire lening op “het recht van erfpacht en opstal” mogelijk. De grond wordt dan tegen een canon voor een langere tijd ter beschikking gesteld. Vaak is de looptijd 50 jaar of “eeuwigdurend”.

Een schip of een ponton waarin een horecabedrijf wordt geëxploiteerd zal om een constante stroom bezoekers te krijgen een vaste ligplaats moeten hebben. De waarde van het schip of ponton wordt sterk beïnvloed door de termijn waarop deze ter beschikking staat en de hoogte van de huur of canon die moet worden betaald. Heeft u een mooi schip voor een hotel of pannenkoekenrestaurant dan is het belangrijk dat u het recht van erfpacht heeft op het waterperceel. Wanneer dit door bijvoorbeeld de gemeente niet mogelijk wordt gemaakt dient u een huurovereenkomst voor een zo lang mogelijke periode af te sluiten. Het verkrijgen van een hypothecaire lening zal bij een huursituatie moeilijker zijn dan wanneer u het recht van erfpacht heeft.

Taxaties van cruiseschepen variërend van rijn- tot zeeschepen vragen om een andere benadering.

Bron: Dorus Helsen, makelaar-taxateur horecabedrijven

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief