“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Straks warm zitten? Nu kachel aanmaken!

Het thema van onze nieuwsbrief voor de maand november is “vuur”. Ik had me voorgenomen een artikel te schrijven met als thema “het vuur uit de sloffen lopen” in tijd van crisis maar recente ervaringen nopen mij tot een andere keuze. Ik heb in de afgelopen weken diverse gesprekken gehad met ondernemers die hun bedrijf wilden verkopen en daarbij op onvoorziene  problemen zijn gestuit die de verkoop bemoeilijkten of zelfs in een enkel geval volstrekt onmogelijk maakten.

In alle gevallen zouden deze problemen te voorkomen zijn geweest als “op tijd” was begonnen met een goede voorbereiding.

  • Ondernemer A komt tot overeenstemming met een koper maar is daarbij vergeten dat afrekening met de fiscus plaatsvindt over de winst gerealiseerd op de boekwaarde en niet het saldo na aftrek van schulden. Het bedrag dat uiteindelijk zou overblijven bleek niet voldoende voor het aflossen van de schulden, de verkoop ging dan ook niet door.
  • Ondernemer B besluit zijn bedrijf te verkopen aan een bedrijfsleider die al enige jaren in dienst was. Hij verzuimt daarbij onderzoek te doen naar de financiële achtergrond van de man daarnaast wordt er geen goed koopcontract opgesteld. Gevolg, de kandidaat koper blijft in gebreke met de betalingen en partijen staan nu voor de rechtbank.
  • Ondernemer C laat een waardebepaling uitvoeren door een niet ter zake kundig makelaar, deze waardeert de onderneming te hoog. Gevolg, de zaak staat geruime tijd te koop zonder enige belangstelling, het personeel loopt weg en reeds geboekte feesten worden geannuleerd, nieuwe boekingen blijven uit, het bedrijft verkeert nu in financiële moeilijkheden.

Heeft u een horecaonderneming en bent u voornemens uw bedrijf in de toekomst te verkopen praat dan eens vrijblijvend met een goede makelaar, hij kan u meer vertellen en tevens samen met uw adviseur een strategisch plan maken om (samen met u) uiteindelijk een optimale opbrengst te realiseren.

Wij zijn u graag van dienst.

Vriendelijke groet,

Johan Jonk
AWHoreca Makelaars

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief