“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Rekken en erbij blijven

In verband met de zware tijden die de horeca momenteel doormaakt leek het mij verstandig eens aandacht te besteden aan een zwaar ondergewaardeerde maatregel die slechts bij weinig ondernemers bekend is maar wellicht net dat kleine beetje lucht kan geven om deze strijd te overleven. Gemeenten bieden ondernemers met een levensvatbaar bedrijf dat tijdelijk met financiële problemen kampt, met het besluit bijzondere Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) oplossingen om in hun levensonderhoud te voorzien, het bedrijf in stand te houden, te investeren of kortlopende schulden opnieuw te financieren.

De ondernemer moet dan wel voor het levensonderhoud al geruime tijd aangewezen zijn op de inkomsten uit de onderneming.

De ondernemer komt alleen in aanmerking voor een bijstandsuitkering of een lening als het inkomen onder het bijstandsniveau ligt, de lening bedraagt maximaal rond de € 175.000,– per onderneming en moet in 10 jaar worden terugbetaald, de rente is 8% per jaar.

Bij een BBZ lening krijgt de bank meestal het verzoek om een jaar geen aflossingen te hoeven doen op de lopende financiering.

In incidentele gevallen kan een gedeelte van de lening zelfs worden kwijtgescholden.

Voorwaarde voor het verkrijgen van een lening uit hoofde van de BBZ is dat er door de adviseur een gedegen rapport moet worden waaruit blijkt dat het bedrijf een toekomst heeft, lukt dit niet dan is een aanvraag niet mogelijk.

Als oud horecaondernemer begrijp ik als geen ander dat een beroep doen op een bijstandsuitkering een zware aanslag kan opleveren voor ons gevoel van eigenwaarde, maar in tijden van zware storm dient iedere goede schipper zijn koers aan te passen om uiteindelijk weer in een veilige haven te belanden.

Met vriendelijke groet.

Johan Jonk

AWHoreca Makelaars

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief