“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Het Belang van Netwerken

Netwerken is je contacten optimaal gebruiken.
Hoe doen andere mensen dat toch? Plotseling hebben ze die geweldige baan, een groter huis of een megacontract binnengesleept. Grote kans dat ze enthousiaste netwerkers zijn. Wie bedreven is in netwerken, beschikt over een krachtig instrument. Moeilijk is het niet. Netwerken is niets meer dan optimaal gebruik maken van je contacten.

Iedereen doet aan netwerken
Iedereen heeft een netwerk. De kunst is daar optimaal gebruik van te maken. Leg de juiste contacten, onderhoud ze en zorg ervoor. Als de tijd komt dat jij je contacten nodig hebt, zullen ze er voor je zijn. Door je te tippen, aan te bevelen of je in contact te brengen met die ene persoon die belangrijk is voor je op dat moment.

Begin in je eigen omgeving
Het klink heel makkelijk, maar hoe pak je het aan? Begin makkelijk. Kijk rond in je eigen omgeving. Vrienden, familie, netwerkkennissen, ze maken allemaal deel uit van het netwerk dat je ongemerkt al hebt opgebouwd. Al die mensen beschikken ook weer over hun eigen netwerk. Laat ze dus weten wat je doet en waar je in geïnteresseerd bent of waar je mee bezig bent. Zoek uit waar je mensen kan ontmoeten die wat voor je kunnen betekenen. Schrijf je in voor beurzen, ga naar borrels, sportevenementen van bedrijven en congressen. Zorg ervoor dat je mensen spreekt. Doe wel je huiswerk. Zoek van tevoren uit of die ene spreker ook artikelen over het onderwerp heeft geschreven of zoek uit welke mensen je tegen kan komen of wil komen. Spreek hem of haar daarop aan. Toon echte interesse (geen gespeelde). Dit laatste is van wezenlijk belang: netwerken om het netwerken alleen levert niets op alleen maar ergernis en frustratie. Mensen zijn niet gek en hebben snel genoeg door of je oprecht in hen bent geïnteresseerd of alleen maar iets van ze wil. Vindt je iemand persoonlijk een kwal probeer daar dan ook geen goede relatie mee op te bouwen. Zoek iemand die je wel ligt.

Ga op zoek naar gedeelde interesses
Netwerken is het opbouwen van respect, geloof en vertrouwen tussen verschillende partijen. Het is gebaseerd op het vinden van gemeenschappelijkheden. Daarom werkt netwerken niet (of alleen op de korte termijn) als je op een borrel op die belangrijke persoon afstapt en vertelt dat jij zo geweldig bent. Grote kans dat men vriendelijk glimlachend op zoek gaat naar een minder opdringerige gesprekspartner. Begin liever met een praatje over een meer algemeen onderwerp. Begin over een algemeen bekend onderwerp uit het nieuws en bepraat wat algemene dingen. In het gesprek kom je er vanzelf achter waar de interesses liggen en ga daar verder op in. Het praat veel meer ontspannen over een onderwerp waar jullie allebei in geïnteresseerd zijn. Geef na afloop je kaartje. Stap niet met je kaartje in de hand op iemand af, te agressief.

Een week later kun je een e-mail sturen waarin je refereert aan het gesprek. Ook kun je een nieuwtje doorgeven van het gespreksonderwerp. Dit levert dan wel niet direct de informatie op waar je naar op zoek bent, je legt er wél de basis mee voor een goede verstandhouding en vertrouwen. Reken maar dat men zich jou herinnert.

Internet als netwerkhulpmiddel
E-mail is een perfect hulpmiddel om contacten mee te onderhouden. Een bedankmail of een korte email waarin je vraagt hoe het nu met iemand gaat wordt erg op prijs gesteld. Bovendien is het snel geschreven en verzonden. Internet biedt meer netwerkmogelijkheden. Er zijn ontzettend veel vakgerichte mailinglijsten die je snel en makkelijk met interessante mensen in contact kunnen brengen. Tegenwoordig is dat nog makkelijker door gebruik te maken van de sociale netwerken op internet, voorbeelden zijn Linkedin, Hyves en Facebook. Het hangt er een beetje van af wie je wil bereiken (familie/vrienden of zakelijk) welk netwerk je daarvoor gebruikt. Pas ook op wat je op deze sites achterlaat aan berichten over jezelf en over anderen, het kan altijd tegen je gebruikt worden…

Een krachtig netwerk leidt tot resultaten
Netwerken werkt! Ik merkte dat op een gegeven moment dat ik veel meer bereikte door netwerkvlrelaties aan te gaan met anderen. Zeker als je in een duidelijke nichemarkt werkt, bereik je op die manier betere resultaten. Dat werkt natuurlijk twee kanten op. Je probeert elkaar van dienst te zijn. De discipline waarin je werkt maakt dan ook niet zoveel uit. Het gaat er meer om dat je elkaar vindt in de normen en waarden die je aanhangt. Dat is een groot woord, maar daarmee bedoel ik ideeën over de kwaliteit van het werk, de manier waarop je met klanten omgaat en dergelijke. Op die manier ontstaat een groepje mensen waar je goed mee samen kunt werken. Niet iedereen doet het op die manier. Ik denk dat je er ook aanleg voor moet hebben of het in ieder geval leuk moet vinden. Gaandeweg mijn werkzame leven kwam ik erachter dat het een kracht is die tot resultaten leidt en dat blijkt dan ook nog een naam te hebben.

Tips

  1. Word lid van een club. Je leert meer mensen kennen als je actief lid bent. En omgekeerd leert men jou ook kennen.
  2. Breng zelf ook mensen met elkaar in contact, wie zaait zal oogsten.
  3. Krijg je een tip, laat de tipgever dan even weten wat je ermee hebt gedaan en of er iets uit is gekomen.
  4. Secretaresses en receptionisten kennen iedereen. Houd ze te vriend.
  5. Bereid je voor als je een congres gaat bezoeken. Bedenk van tevoren welke personen je wilt spreken.
  6. Onderhoud je contacten, maar blijf niet te lang plakken. Investeer vijf minuten in iedere bekende, meer is meestal niet nodig, minder is onbeleefd.
  7. Schrijf op de achterkant van visitekaartjes waar je de desbetreffende persoon hebt ontmoet en waar jullie over hebben gesproken. Zo pak je een volgende keer de draad makkelijk weer op.
  8. Mis geen kansen. Kun je niet ingaan op een uitnodiging voor een borrel of bijeenkomst, stuur dan even een e-mail. Zo is het duidelijk dat je het op prijs stelt om uitgenodigd te worden. Ben je wel geweest, stuur dan de volgende dag een bedankje per mail of bedank de organisator bij vertrek.
  9. Blijf positief. Brand anderen niet af omdat jij daardoor beter uit de verf komt. Je gesprekspartner lacht misschien wel mee, maar zal vooral onthouden dat je onaardige dingen over niet-aanwezige personen hebt gezegd. Daarbij weet je nooit of je die persoon ooit nog nodig zal hebben.
  10. Besteed een of twee keer per jaar een dag aan het evalueren van je relaties. Visitekaartjes hoef je niet je hele leven te bewaren. Kijk niet alleen naar wat een persoon voor je heeft betekend, maar ook naar wie er in zijn/haar netwerk zit.

 

Lukas Arends BRE RT
AWHoreca Makelaars

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief