“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”De waarde weten… is meer dan alleen taxeren

meetlat“Meten is weten” is een cliché waarbij je gelijk aan de middelbare schoolperiode moet terugdenken. De vaak goed bedoelde adviezen zijn waar, maar moet u als ondernemer of adviseur alle aspecten van de bedrijfsvoering monitoren en doorrekenen of kan een periodieke controle volstaan? Gezien de vele besognes is er simpelweg geen tijd om wekelijks alle cijfers te analyseren, alle vakbladen, nieuwsbrieven (ook deze) en verdere informatie bij te houden. Toch is het belangrijk om zaken nu en dan te (laten) controleren. Met deze resultaten kunt u, waar nodig, uw bedrijfsvoering afstemmen op de actuele situatie.

stuurwielSturen op waarden kan daarbij zeer belangrijk zijn. Een goede kijk (inzicht) op waarden geeft u als ondernemer of als adviseur de mogelijkheid om te anticiperen en actie te ondernemen wanneer dat nodig is. Een waardebepaling is een momentopname maar is niet rigide. De waarde van vastgoed of onderneming geeft duidelijkheid over de positie waar u zich als ondernemer of adviseur bevindt. Aan de hand van de uitkomsten kunt u uw acties bepalen. Waarderingen en taxaties worden op vele vlakken uitgevoerd en kunnen tot verschillende resultaten leiden. Dit kan variëren van een lagere premie voor uw brandverzekering tot een hogere opbrengstwaarde van de door u te koop aangeboden bedrijfsinventaris of goodwill.

Er is een grote verscheidenheid aan taxaties en waarderingen. Deze verscheidenheid is niet alleen op het gebied van methoden en technieken terug te vinden maar ook doel uitgangspunten vragen om verschillende benaderingen. Een kort overzicht:

Onroerende zaken:
 – Waarde van het bedrijfsonroerendgoed;
 – Vrije verkoopwaarde;
 – Gedwongen onderhandse verkoopwaarde;
 – Executiewaarde
 – Huurwaardetaxatie, vaststelling van een marktconforme huur;
 – Waarde in verhuurde staat;
 – Waarde na verbouwing

Bijzondere taxaties:
 – Taxatie ten behoeve van brandverzekering op index-basis;
 – Huurprijswijziging volgens Art. 7:303 Burgerlijk Wetboek.

Bovengenoemde lijst is verre van compleet. Voor vragen kunt u contact opnemen met Koert van de Weerd (Oost en Noord Nederland) of Dorus Helsen (Midden en Zuid Nederland).

Bron: Dorus Helsen, makelaar-taxateur AWHoreca Makelaars

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief