“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Lucht, synoniem voor planning en begroting

Elke twee weken vergaderen wij op ons centraal kantoor, naast de relevante marktontwikkelingen, toekomstige strategie en elkaars “probleemgevallen” (samen weet je immers meer dan één) bespreken wij dan ook de inhoud van de maandelijkse nieuwsbrief. In navolging op het vorige thema “water” werd dit keer gekozen voor het thema lucht. Als geboren Volendammer en thans woonachtig in het prachtige Zijdewind voorwaar niet makkelijk want de afgelopen twee weken heb ik weer genoten van de jaarlijkse kermissen die opeenvolgend zijn.

Als thema zou je dan kunnen schrijven over de strak blauwe lucht boven de Dijk die aan veel dorpsgenoten de spontane uitspraak ontlokte “God is een Volendammer” naar aanleiding van het deplorabele weer rond de kermis en dan uitgerekend mooi weer tijdens die 4 dagen. Maar dat is wat simpel.

Tijdens de kermis in het weekend daarop bij ons in het Zijdewind gebeurde er echter op de drukste avond in de feesttent iets dat mij uitermate irriteerde en dat ook mijn gevoel voor rechtvaardigheid op de proef stelt. Op de drukke zaterdagavond was zowel het deurbeleid als het toezicht in de feesttent goed voor elkaar, jongeren moesten bij de ingang hun ID laten zien en er werd gewerkt met polsbandjes, ook was er voldoende inzet van gecertificeerde bewakers en toezichthouders. Dan kan er niets mis gaan, zou je denken.

Op het hoogtepunt van de avond, rond 24.00 uur toen er zo’n 1.000 bezoekers aanwezig waren was er controle door de Keuringsdienst van Waren en wat bleek? Twee (!!) van de duizend bezoekers werden aangetroffen bij het nuttigen van alcohol en er werd gerookt, het gevolg laat zich raden: een fikse bekeuring.

Het nuttigen van alcohol onder de 16 is mijns inziens een maatschappelijk probleem waarvoor de horecaondernemer weliswaar medeverantwoordelijkheid draagt maar waarvan de gevolgen dienen te liggen bij de gebruiker zelf of diens ouders die dit kennelijk toestaan. Met name op piekmomenten blijkt controle hierop een vrijwel ondoenlijke zaak.

Handhaving van het rookbeleid op dit soort momenten is mijns inziens echter een complete farce. In de afgelopen jaren is door de overheid ten aanzien van het rookbeleid dusdanig geblunderd dat het voor mening horecabezoeker (en ondernemer) volstrekt normaal is dat er weer wordt gerookt in de horeca. Om dan met name op dit soort avonden hier handhavend tegen op te treden is vragen om problemen.

Alle goede voorbereiding en hard werken ten spijt kan ik mij heel goed voorstellen dat de dorpsgenoten die dit evenement, inmiddels alweer voor de derde keer (en wederom voortreffelijk), organiseren er dit jaar een wat “katterig” gevoel aan overhouden.

Johan Jonk
AWHoreca Makelaars

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief