“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Koren op de molen van de horeca

Vorige week dronk ik een biertje in “Café de Koperen Bel” in Zaandam. Dit mooie bruine café wordt al vele jaren succesvol gerund door Harry en Berend. Naast het drukke bestaan als kastelein vervult vooral Berend een actieve bestuursrol in “Damcare”, de vereniging van ondernemers op en rond de Dam in Zaandam.

Op het moment van mijn bezoek waren beide ondernemers net terug uit Zuid-Afrika waar zij, op uitnodiging van hun brouwer, een bezoek hadden gebracht als beloning voor hun 35 jarig bestaan! Gelukkig bleek het feit dat het bier van deze leverancier in het stadion niet mocht worden geschonken geen nadelig effect te hebben gehad op de mate waarin de dorst ter plekke kon worden gelest.
 
Het gesprek ging naast voetbal, vrouwen in uitdagende jurken en gekmakende toeters over het normale reilen en zeilen. Berend vertrouwde mij toe dat de omzet de laatste maanden onder druk staat. Vaste klanten komen minder en zijn voorzichtiger in hun uitgaven, vooral door onzekerheid over de regeringsformatie en de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Maar wat mij het meeste bijbleef is de brief van de gemeente Zaandam waarin werd aangekondigd dat bij alle door Damcare georganiseerde evenementen in het vervolg minimaal 12 ordebewakers aanwezig dienen te zijn. De kosten hiervan lopen in de duizenden euro’s per evenement, los van het organiseren zelf.
 
De discussie is ontstaan vanuit een vage klacht van een nieuw raadslid die had geconstateerd dat tijdens een evenement een van de deelnemende zaken na 24.00 uur nog buiten had geschonken, iets dat al curieus is omdat de terrassen normaal gesproken langer open mogen blijven. Op mijn vraag of er geen dialoog bestaat tussen horeca en gemeentebestuur (vertegenwoordigd door de burgemeester) bleek dat deze vrijwel nooit bij overleg met de horeca aanwezig is. Jammer, ik weet uit ervaring dat haar voorganger hierin een stuk actiever en daardoor succesvoller was.
 
Het is een feit dat een goede en actieve horeca van enorme waarde is voor de aantrekkelijkheid van een stad. Vooral in tijden waarin omzetten van horeca en detailhandel onder druk staan, is het verstandig als het gemeentebestuur een opbouwend en ondersteunend beleid voert ten aanzien van festiviteiten die meer publiek naar de stad trekken. Deze in de regel toch al moeilijk te financieren en organiseren activiteiten belasten met onnodige wet- en regelgeving lijkt me niet de weg.
 
Mocht u denken dat we praten over de organisatie van een grootschalig “dancefestijn” dan kan ik u gerust stellen, het gaat om het jaarlijks korenfestival waarbij zangkoren uit het hele land optredens geven in de binnenstad.
 
Het zou een goede zaak zijn als het college van B&W deze zomer tijd vrijmaakt om op een willekeurig Zaans terras met een delegatie van de horeca tot een goed en constructief overleg te komen. De rekening van dit samenzijn mag blijven liggen voor ondergetekende, ik betaal hem met liefde!!
 
Met vriendelijke groet,
 
Johan Jonk

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief