“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Jong geleerd, oud gedaan

U moet weten dat ik al jarenlang deel uitmaak van een hechte groep vrienden die door het leven gaat onder de gevleugelde naam het GAK. De iets ouderen onder u denken daarbij waarschijnlijk gelijk aan het vroeger Gemeenschappelijk Administratie Kantoor, de voorganger van het huidige UWV. Maar niets is minder waar.


VrijgezelHet GAK is namelijk de afkorting voor het Genootschap van Alleenstaande Knullen, hetgeen voortgekomen is uit het feit dat sommigen van deze mannen het vrijgezellenbestaan prefereren boven de aanwezigheid van een lieftallige echtgenote, ieder z’n zin nietwaar.

Onlangs zijn wij met z’n allen een paar dagen weggeweest en sommigen van onze ervaringen zijn het vermelden waard. Gelet op mijn beroepsverleden, eerst als horeca-uitbater en daarna een tiental jaren in dienst van een van ‘s lands grootste bierbrouwers valt mij altijd de eer ten deel het “Bourgondische” gedeelte van ons uitstapje te mogen organiseren.

Allereerst hebben wij in Breda genoten van een werkelijk voortreffelijke lunch bij café de Beyerd,  een  werkelijk fantastisch café dat voelt als een warme deken. We werden ontvangen met een goed glas “Drie Hoefijzers pils” een recept van de voormalige Oranjeboombrouwerij dat thans door de uitbaters van dit mooie bedrijf onder licentie van INBEV wordt gebrouwen (hoe een kleine brouwerij zijn grootheid op gepaste wijze kan etaleren). Hierna kregen wij  een rondleiding in de huisbrouwerij van het café.

Wat vooral opviel was de passie waarmee onze gastheer Orson de geschiedenis van de zaak en automatisch dus ook die van de familie beschreef, het was waarlijk een genot om te horen en als het ware te proeven van het enthousiasme dat deze kastelein en zijn broer etaleren, naar ik van hem begreep is inmiddels de derde generatie ook al achter de bar te vinden.

Het feit dat enkele weken later uitgerekend dit bedrijf is verkozen tot “café van het jaar”  voelde haast als een persoonlijke triomf!!

Daarna togen wij naar Gent waar wij onder andere bezoek hebben gebracht aan de nieuwe stadsbrouwerij “de Gruut” een initiatief van Annick de Splenter, langs zowel vader als moeders kant afkomstig uit een geslacht van bierbrouwers.

In haar vorige leven als exportmanager van een groot Belgisch bierconcern kreeg zij al meer het verlangen om de snelle commerciële wereld achter zich te laten en haar droom, het realiseren van een eigen brouwerij waar goede en authentieke bieren worden gebrouwen te realiseren.

Het unieke bij deze brouwerij is dat zij in plaats van hop kruiden gebruiken bij het brouwproces hetgeen het bier een bijzonder frisse smaak geeft.

In de hectiek van het moment (de zaak zat vol) begreep ik overigens van haar dat de eerste Nederlandse contacten ook al waren gelegd dus het gaat hier wel goed komen.

Bij terugkomst in Nederland kwam ik een in een gezellige Amsterdams café de broers Jeroen en René de Wolf tegen, zij hebben in Purmerend na het overlijden van hun vader Aad zijn café overgenomen dat tot op de dag van vandaag nog onder dezelfde naam wordt geëxploiteerd.

Ik kende hun vader vanuit mijn verleden, toen ik op jonge leeftijd net mijn eerste schreden op het ondernemerspad had gezet en zowat in elke valkuil was gevallen die bestaat placht ik regelmatig bij vader Aad mijn hart uit te storten.

Zijn commentaar was altijd hetzelfde “jongen, je weet nog niet de helft”.

In hun inmiddels al redelijk respectabele carrière als zelfstandig ondernemer hebben deze mannen al menig tegenslag overwonnen en zijn inmiddels genomineerd als runner-up voor de café top-100 van 2010.

Iets zegt mij dat het ondanks deze barre tijden met de toekomst van deze schitterende bedrijftak wel goed zit!!

Johan Jonk

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief