“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Het pensioen van een horecaondernemer

Heeft u als horecaondernemer uw pensioen goed geregeld? En zo ja wanneer moet dit ingaan?

In de dagelijkse praktijk spreek ik als makelaar (dus ook vertrouwenspersoon) regelmatig ondernemers die hier geen flauw idee van hebben.
In veel gevallen is er in de goede jaren een lijfrentepolis afgesloten, wat daar echter nu de contante waarde van is blijkt een mysterie en beleggen in aandelen is de afgelopen jaren ook niet echt een optie gebleken die voor veel rust zorgt.

Daarnaast is er nog een grote categorie ondernemers die het verhuren van het bedrijfspand ziet als een vast pensioen, hier zijn echter grote risico,s aan verbonden en in veel gevallen gaat dit niet op, ik neem als voorbeeld een horecaondernemer met een groot café zalencentrum in een kleine plaats in Noord Holland die om de nieuwe huurder een overlevingskans te geven de huur dient te verlagen maar tevens geconfronteerd wordt met hoge kosten in verband met groot onderhoud.
Vroeger waren wij als “gewone ondernemers” nogal eens aangewezen op de adviezen van goedwillende persioenadviseurs die echter bij het afsluiten van pensioenvoorzieningen hun eigen belang ook goed dienden te bewaken, op zich niets mis mee maar dit was niet altijd in het belang van de cliënt.
Onder druk, of als gevolg van “de crisis” is er door de overheid de laatste jaren ingegrepen in deze mist van getallen en tegenwoordig kan een ieder op het internet een duidelijk beeld krijgen van wat hem(of haar) te wachten staat. Ik geef u hieronder een paar voorbeelden.
De wet kent een aantal mogelijkheden voor een pensioenopbouw, één daarvan is de voor velen van u bekende FOR (Fiscale Oudedags Reserve) deze geeft u de mogelijkheid de belastingheffing over een gedeelte van uw winst uit te stellen tot later, let echter op!, bij verkoop van uw onderneming dient over de voorziening te worden afgerekend en dit wordt nogal eens vergeten.
Een meer zekere vorm van pensioenopbouw is het steeds meer in zwang rakende pensioensparen bij een bank of verzekeraar, u stort dan maandelijks een vast bedrag en bij het bereiken van de door u gewenste pensioenleeftijd koopt u voor dit bedrag een lijfrente. De stortingen die u hiervoor moet doen zijn fiscaal onbelast, let echter wel op want ook hier (we leven immers in Nederland) zit een addertje onder het gras, de gedane stortingen bent u namelijk wel kwijt tot aan de datum van uw pensioen. Indien u hier eerder over zou willen beschikken dient er alsnog 33% belasting te worden betaald over het gespaarde bedrag.

Voor meer informatie kunt u kijken op het internet, enkele handige websites zijn;

www.mijnpensioenoverzicht.nl
www.berekenhet.nl

Ik wens u veel wijsheid!!!
Vriendelijke groet.
Johan Jonk

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief