“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Het jaar 2011, met beide benen terug op de grond!

Aan het einde van een bewogen jaar deel ik met u wat zaken die mij zijn opgevallen in onze branche. Vooral de zaken, die kansen bieden voor de toekomst.

-Goede bedrijven, die van oudsher bekend staan vanwege hun kwaliteit en visie, doen het nog steeds goed en wellicht zelfs beter als in het verleden, want de moderne consument wil waar voor zijn geld.

-Middelmatige bedrijven, die leven bij de gratie van de dag, staan als gevolg van de recessie onder druk en dreigen zelfs om te vallen. Het is belangrijk om te varen op een herkenbare en duidelijk vastgestelde koers.

-Pandeigenaren beginnen in te zien dat het vragen van torenhoge huren niet langer verantwoord is. Zij zijn immers meer gebaat bij een stabiele huurder, die goed zijn brood kan verdienen, dan bij leegstand.

-Banken begrijpen tegenwoordig dat investeren in goede horeca-ondernemers ook getuigt van gezond ondernemerschap. Belangrijk is wel dat de plannen goed doordacht en onderbouwd aan de bank gepresenteerd worden.

-Door het verdwijnen van de ‘lucht’ uit de overnameprijzen in de horeca krijgt een nieuwe generatie van jonge ondernemers de mogelijkheid om in te stappen.

Daarmee ontstaat een frisse wind, met name in het centrum van de grotere steden.

-Creativiteit viert hoogtij! Je onderscheiden van anderen brengt succes.

-Gemeenten zijn door ervaring wijs geworden. Het ongebreideld uitgeven van horecavergunningen zorgt niet echt voor een gezonde horeca. Het is bovendien belangrijk bestaande ondernemers te betrekken bij het ontwikkelen van een stabiel toekomstbeleid.

-Projectontwikkelaars weten inmiddels dat voor het succes van grote nieuwbouwprojecten een ‘goede horeca’ van levensbelang is. Zij zijn bereid extra geld te steken in het welslagen hiervan.

Al met al was 2011 dus voor veel ondernemers dus geen verkeerd jaar. Juist in moeilijke omstandigheden ontstaan ook de de kansen.

Ik wens u allen bijzonder goede zaken tijdens de, voor velen van u, drukste dagen van het jaar en alle voorspoed zowel zakelijk als privé in 2012!

En: ook in het nieuwe jaar staan wij weer graag voor u klaar.

 

Bijzonder vriendelijke groet,

Johan Jonk

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief