Duurste hotelkamers vindt men in Nederland

De prijzen van hotelkamers in Nederland stegen in het eerste half jaar gemiddeld met 4%. Hiermee is Nederland het duurste land van de eurozone. Italië neemt de tweede plaats.
Deze cijfers werden gepubliceerd in de Hotel Price Index(HPI) door Hotels.com

Gemiddeld betaalden reizigers 110 euro per nacht voor een hotelkamer. Amsterdam is de duurste stad in Nederland om te overnachten. Hier steeg de kamerprijs gemiddeld met 8% van 116 naar 124 euro. Na de hoofdstad komt Den Haag gevolgd door Zaandam.

Wereldwijd staat Nederland op de dertiende plaats. Zwitserland is het duurste land ter wereld voor reizigers. Daar was een stijging van 9% tot 151 euro.

De grootste daling

In Egypte deed zich de grootste daling van hotelkamerprijzen zich voor. De prijzen daalden met 25%. Dit is te danken aan de eerdere protesten tegen een regime van president Hosni Mubarak. Door deze onrust bleven toeristen weg en zochten een andere vakantiebestemming. Hoteliers werden gedwongen om de kamerprijzen te verlagen.

Vanwege de aardbeving en tsunami en de daaropvolgende ramp bij de kerncentrale Fukishima daalden de hotelkamerprijzen in Japan met 16%.

Meer overnachtingen in Nederlandse hotels

Voor dit en volgend jaar wordt een omzetstijging van 2,5% verwacht. Het aantal overnachtingen in Nederlandse hotelkamers zal dit jaar toenemen. Dit stelt het economisch bureau van ING in het dinsdag verschenen kwartaalbericht Horeca.

Dit is voornamelijk te danken aan Amsterdam. De oude binnenstad, de vele musea en het uitgaansleven blijven sterke aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland uitoefenen. Daarnaast dragen de circa 3,5 miljoen zakelijke overnachtingen in Amsterdam ook bij aan het succes.

Weersomstandigheden

De goede weersomstandigheden in de eerste helft van het jaar gaven een tijdelijke impuls aan de bestedingen. Maar omdat het weer in juli en augustus omsloeg, zal het derde kwartaal minder goed uitpakken voor de horeca, verwacht ING.

”Juist deze zomermaanden zijn voor veel horecagelegenheden van groot belang om een positief bedrijfsresultaat te realiseren en een buffer op te bouwen voor mindere maanden.”

Toch een gemiddelde stijging van de omzet

De omzetverwachting voor de horeca als geheel is voor dit jaar licht naar boven bijgesteld. De goede weersomstandigheden in de eerste helft van het jaar gaven een tijdelijke impuls aan de bestedingen. Toch zal het derde kwartaal minder goed uitpakken volgens ING. Dit komt door het slechte weer in juli en augustus.

Maar door de gestegen uitgaven van een toenemend aantal buitenlandse toeristen neemt de gemiddelde omzet toe. Het omzetvolume, het totaal aantal geserveerde hapjes en drankjes, zal volgens ING dit jaar naar verwachting met 2 procent toenemen.

Compare listings

Vergelijken