Recordjaar hotelmarkt in opkomst: hotels zeer gewild in vastgoedsector

De Nederlandse hotelmarkt heeft opnieuw een uitstekend jaar achter de rug. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de bezettingsgraad van de hotels in 2017 is gestegen, terwijl ook de gemiddelde kamerprijs weer toenam. Voor 2018 wordt een verdere groei verwacht van zowel bezettingsgraad als kamerprijs naar nieuwe recordhoogte.

Uit het onderzoek onder ruim 200 drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 73,9% in 2016 tot 76,8% in 2017. De bezettingsgraad is sinds recordjaar 1998 niet meer zo hoog geweest. Verwacht wordt dat de bezettingsgraad dit jaar zal doorstijgen naar circa 78%, waarmee het record van 1998 zou worden geëvenaard.

Hotelvastgoed populair
Niet gek dus dat hotelvastgoed zeer populair is in de sector: eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Savills dat het beleggingsvolume in Nederlandse hotels met maar liefst 200% naar een recordvolume van €1,8 miljard steeg. Met een vraag die rapper stijgt dan het hotelaanbod, is het ontwikkelen van hotels ook steeds gewilder.

Kamerprijs
De gemiddelde kamerprijs steeg in 2017 eveneens, van €107 tot € 13. De gemiddelde kamerprijs blijft daarmee eveneens net onder het record van €114, dat behaald werd in 2002. In 2018 zal de kamerprijs naar verwachting met 3% stijgen tot €117, wat een absoluut record zou zijn voor de Nederlandse hotellerie.

Kamerprijzen:

Prijsstijgingen in het lagere segment
Opvallend is dat de hoogste prijsstijgingen worden gerealiseerd in de lagere segmenten. In het driesterrensegment steeg de gemiddelde kamerprijs in 2017 met 8%, van €91 tot €98. In het viersterrensegment steeg de kamerprijs met 5% naar €109, terwijl in het vijfsterrensegment de prijsstijging slechts 2% was. Desondanks ligt het prijsniveau in het vijfsterrensegment, met €216 in 2017, nog altijd ruim twee maal zo hoog als in het driesterrensegment.

Bezettingsgraad
De bezettingsgraad daarentegen steeg het snelst in het vijfsterrensegment, met 5 procentpunten van 70,5% naar 75,5%. In het driesterrensegment, waar de bezettingsgraad al hoger lag, werd een stijging van 2,2 procentpunten behaald, tot 77,9%. Het viersterrensegment behaalt een gemiddelde bezettingsgraad van 76,5% in 2017, dankzij een stijging van 2,8 procentpunten.

Bezettingsgraad:

Hotelmarkt volgt economische groei
Hoteliers verwachten dat de groei in 2018 vooral gestimuleerd wordt door de economische groei in Nederland en wereldwijd. Ook het lokale toerisme wordt gezien als positieve invloed. Negatieve invloed wordt verwacht van de gevolgen van de Brexit, eventuele nieuwe terroristische aanslagen en van uitbreidingen in het hotelaanbod. Circa 60% van de hoteliers verwacht dat de bezettingsgraad zal stijgen, en maar liefst 80% verwacht een stijging van de gemiddelde kamerprijs. De sterkste groei wordt verwacht in het toeristisch individuele segment, gevolgd door het zakelijke segment en het congressegment. Toergroepen zullen naar verwachting slechts licht toenemen.

Amsterdam voorop in groei
Vooral de hotels in Amsterdam en Schiphol maken een voorspoedige ontwikkeling door. De bezettingsgraad in de hoofdstad is in 2017 voor het eerst sinds 2000 weer gestegen tot boven de grens van 85%. De kamerprijzen in Amsterdam zijn met bijna 8% gestegen, van €131 tot €141. Voor 2018 verwachten de Amsterdamse hoteliers een stijging van 4%, naar €146. De bezettingsgraad zal naar verwachting op circa 85% blijven.

Buiten de regio Amsterdam steeg de bezettingsgraad in 2017 eveneens, van 68,4% tot 71,2%. De gemiddelde kamerprijzen van de hotels zijn hier met 3% gestegen, tot €91. Voor 2018 wordt verwacht dat de kamerprijzen buiten Amsterdam zullen toenemen tot €94, terwijl de bezettingsgraad naar verwachting stijgt tot 73%.

Dutch City Hotel Index
Ook de overige grote Nederlandse hotelsteden (Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht) laten een stijging zien in zowel bezettingsgraad als gemiddelde kamerprijs. Uit de Dutch City Hotel Index, eind vorig jaar gepubliceerd door Horwath HTL en ABN AMRO, bleek al dat de steden in de Randstad (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) als hotelstad de beste vooruitzichten bieden, gevolgd door Eindhoven en Haarlemmermeer. Kleinere gemeenten als Valkenburg, Texel en Apeldoorn bieden hierin minder perspectief.

bron: www.vastgoedjournaal.nl
auteur: Ramon Holle

Compare listings

Vergelijken