Nieuwe financiering voor MKB

Verzekeraars maken er serieus werk van geld te investeren in het MKB. Volgens woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars komt er een gezamenlijk investeringsfonds waarin ‘enkele honderden miljoenen euro’s’ worden gestort. Ondernemers kunnen makkelijker dan bij banken een beroep doen op deze financiering.

  • Alternatieve kredietfaciliteit mogelijk al dit najaar
  • Verzekeraars beheren 400 miljard euro
  • MKB-Nederland hoopt op ‘volwaardig alternatief’

Koopman zegt dat nog wel wordt bekeken hoe de kredietrisico’s kunnen worden beperkt. De verzekeraars willen stimuleren dat er speciaal voor het MKB een kredietratingsysteem* komt. “Dit geeft meer houvast voor bedrijven in het MKB en geeft kredietverstrekkers inzicht in de kredietrisico’s en het bijbehorende kapitaalbeslag en maakt daarmee investeren in het MKB aantrekkelijker”, aldus het Verbond.

Lange termijn
Koopman: “Duidelijk is wel dat de verzekeraars een andere insteek hebben dan banken. Banken willen rendement op korte termijn, de horizon van verzekeraars ligt verder; zij willen op lange termijn rendement halen.” Hij hoopt dat dit najaar de alternatieve kredietfaciliteit voor ondernemers kan worden gepresenteerd.

De Nederlandse verzekeringssector wil meer investeren in de Nederlandse economie om daarmee de financieringsproblemen van het midden- en kleinbedrijf en de woningmarkt te helpen verlichten. Ook zijn verzekeraars bereid een groter aandeel te nemen in de financiering van infrastructuur. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars in de kort geleden uitgedragen in het rapport ‘Investeren in Nederland’

400 miljard euro

Verzekeraars beheren ruim 400 miljard euro van hun klanten. Ruim de helft hiervan wordt al geïnvesteerd in Nederland. Verzekeraars hebben de ambitie dit aandeel te vergroten. Volgens het Verbond van Verzekeraars kunnen zijn leden een bijdrage leveren aan het wegnemen van drie knelpunten in de economie: de financieringsnood van het MKB, de problemen op de woningmarkt en de financieringsproblemen bij het realiseren van infrastructuur. Volgens Koopman is de financiering van het MKB relatief het eenvoudigst op te zetten. “Er hoeft hier voor geen wet- of regelgeving te worden aangepast.|”

‘Volwaardig alternatief’

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn enthousiast over de plannen. Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland zegt: “95 procent van de externe financiering in het midden- en kleinbedrijf komt van de banken. Er zijn alternatieven, maar die zijn nog niet dusdanig dat ondernemers er massaal gebruik van kunnen maken. Het initiatief van de verzekeraars kan wel een goed en volwaardig alternatief zijn.”

Volgens de directeur van MKB-Nederland moet worden voorkomen dat het gebrek aan financiering de groeibreker van de economie wordt. “De situatie voor ondernemers is nog niet verbeterd. Ruim de helft van de mkb-bedrijven met een financieringsvraag krijgt nul op rekest bij de bank. Dat heeft deels met de crisis te maken, maar is deels ook een structureel probleem.”

Zo zijn de banken volgens hem ook in betere tijden nooit happig geweest op het verstrekken van zogenaamde kleine kredieten (tot € 250.000), omdat ze hier relatief minder weinig aan verdienen. Hij zou graag zien dat de banken weer de “sparringpartner” van de ondernemer worden.

* Bij het verstrekken van leningen moet de kredietverstrekker kapitaal aanhouden. Het kapitaalbeslag bij een lening is afhankelijk van het kredietrisico en de looptijd van de lening. Bedrijven in het MKB hebben meestal geen kredietrating. Het kapitaal dat door de kredietverstrekker moet worden aangehouden is daardoor relatief hoog.

Bron:  bc.nl

Compare listings

Vergelijken