Meivakantie: 1,4 miljoen Nederlanders in eigen land

Ongeveer 3 miljoen Nederlanders gaan er tijdens de meivakantie op uit. Van hen brengen 1,4 miljoen de vakantie in eigen land door. Deze verwachting sprak NBTC Holland Marketing maandag 22 april uit.

De meivakantie duurt van zaterdag 27 april tot en met zondag 5 mei, maar veel scholen geven twee weken vrij, aangezien Hemelvaart in de week erna valt. ‘Hierdoor maken veel Nederlanders verspreid over twee weken van de gelegenheid gebruik om op vakantie te gaan’, zei een woordvoerster van de organisatie voor toerisme en congressen. Vergeleken met vorig jaar, met één week vakantie, gaan er dit jaar meer Nederlanders op meivakantie. ‘Als we echter kijken naar een vergelijkbare periode in 2010, dan worden er dit jaar naar verwachting iets minder vakanties ondernomen.’

Buitenland
In de eerste week zijn vakanties naar het buitenland iets populairder. Minstens een kwart miljoen Nederlanders trekt dan naar de zon, zo meldde reiskoepel ANVR eerder deze maand. Dat is een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde vakantieperiode in 2012. Populair zijn Turkije (+ 40 procent), Spanje (+24 procent) en Frankrijk (+24 procent). Cyprus is minder in trek, maar Griekenland (+29 procent) is juist terug in de belangstelling.

Binnenland
In de tweede week is het eigen land meer in trek. Ongeveer 45 procent brengt de vakantie in Nederland door. De meeste vakantiegangers (ruim een derde) boeken dan een bungalow. Ook van de tour- en stacaravans wordt in Nederland veel gebruikgemaakt. De trend van laat boeken zet zich voort, ziet het NBTC. Het moment van boeken komt steeds dichter bij het moment van vertrek te liggen. Bovendien speelt het weer een grote rol, omdat juist in deze periode veel kampeerders er weer op uit trekken. ‘Bij goed weer zal men sneller met de toercaravan of de tent op pad gaan’, aldus de woordvoerster. De sector verwacht nog een behoorlijk aantal lastminute boekingen als het weer goed blijft.

Door de (her-) opening van de grote musea in Amsterdam, is de verwachting dat met name buitenlandse toeristen Amsterdam zullen overspoelen de komende zes maanden. Er zijn prognoses van 2,5-3 miljoen bezoekers, die een kort meerdaags bezoek aan Amsterdam zullen brengen. Goed voor de bezetting van de hotels, die het eerste kwartaal van 2013 op die manier kunnen goedmaken.

Lukas Arends BRE RT

Compare listings

Vergelijken