Meer kredietgarantie voor het mkb

De overheid gaat voor 80 procent borg staan voor leningen van het mkb bij een bank of andere financiële instelling. Dit garantiebedrag geldt voor kredieten tot 250.000 euro. De overheid staat ook garant voor 50 procent van kredieten tot 3 miljoen euro.

De 80 procentregeling gold al voor startende ondernemingen, maar wordt nu door minister Van der Hoeven van Economische Zaken uitgebreid naar alle mkb-bedrijven. Dat schreef de minister op 10 februari 2010 in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het besluit van de minister zijn diverse signalen dat het mkb nog altijd moeilijk aan krediet kan komen bij de bank. Dit werd recent nog bevestigd in de jongste Mkb Monitor van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf EIM.

Van der Hoeven: “Uit mijn gesprekken met de banken heb ik geconstateerd dat ook een aanmerkelijk aantal kleinere, bestaande MKB bedrijven een banklening zouden kunnen krijgen als het percentage naar 80% zou worden opgetrokken. Daarom heb ik tot tijdelijke verruiming van deze crisismaatregel besloten.”

Volgens woordvoerder Van der Vlies van minister Van der Hoeven worden op dit moment de laatste juridische details uitgewerkt en gaat de verruiming dan aan het einde van deze maand in. De regeling loopt af op 31 december 2010, tenzij de politiek zou besluiten deze te verlengen.

Er zijn in Nederland 700.000 mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers, die goed zijn voor 4 miljoen banen.

Bron: Businesscompleet.nl

Compare listings

Vergelijken