Het hotelbeleid van Amsterdam… Halverwege

De gemeenteraad van Amsterdam heeft in 2007 hotelbeleid vastgesteld voor de groei van de bestaande voorraad met 9.000 hotelkamers. Deze kamers zouden worden toegevoegd aan de 18.000 vooraard kamers op dat moment.

Zowel ontwikkelaars, investeerders, exploitanten, ambtenaren en politici gingen enthousiast aan het werk aan de honderd bestaande projecten en gaandeweg zijn er nog vijftig projecten toegevoegd.

Een record aantal procedures tot bestemmingswijzigingen begon en allerlei spelden verschenen op de digitale projectkaart. Na de kredietcrisis, eind 2008, vertraagde de vooruitgang en hadden de Amsterdamse hotels last van lagere kameropbrengsten en dalende bezettingsgraden. Amsterdamse hoteleigenaren bekritiseerden de ambitieuze plannen van de Gemeente Amsterdam.

De gemeente Amsterdam was van mening dat in tijden van crisis men niet moeten ophouden met plannen te maken, maar juist moeten handelen. Hotels die worden gebouwd tegenhouden werkt niet; wat wel gedaan moet worden is de nadruk leggen op stadsmarketing, promotie van de stad en promotie van activiteiten in de stad.

De jaren 2008 en 2009 toonden dalingen in de resultaten van de hotels (zowel bezettingsgraden, gemiddelde kameropbrengsten en nettowinsten).

Het jaar 2010 daarentegen werd het beste jaar ooit in aantal overnachtingen gerealiseerd: meer dan 9.7 miljoen overnachtingen werden er gerealiseerd. Een grote opluchting voor exploitanten, vastgoedeigenaars en beleidsvormers.

Amsterdam bleek opnieuw sterk en houdbaar te zijn als bestemming voor de (buitenlandse) reiziger.

Amsterdam zal aan zijn ambitie blijven werken om de 9.000 nieuwe hotelkamers te realiseren. Op dit ogenblik zal het resultaat in 2015, veroorzaakt door de genoemde vertraging, rond 6.000 nieuwe hotelkamers zijn. Kijkend naar de verwachte groei, zouden hotels een bezetting van 75% het hele jaar door moeten kunnen bereiken.

De opening dit jaar van het Mint Hotel, Cocomama Hostel, Notting Hill, Conscious Hotel, Conservatorium Hotel, JL67 en het Eden Manor Hotel zal nog eens 1.100 nieuwe kamers aan het totaal toevoegen. Het aantal overnachtingen in Amsterdam zullen waarschijnlijk dit jaar de 10 miljoen overtreffen.

De beleidsbepalers, ontwikkelaars en hotelexploitanten moeten verdergaan het delen van hun ervaringen, verwachtingen, gedachten, geloven en twijfels. Ze zullen voorzichtig moeten zijn maar ook lef moeten tonen in het creëren van vernieuwende en duurzame concepten.

In dat opzicht ziet de toekomst er positief uit.

Vrij vertaald en met toestemming gebruikt namens de hotelloods van Amsterdam: René van Schie

 

Compare listings

Vergelijken