Fletcher Hotels gaat in zee met Rabo Participaties

De sterk groeiende hotelketen Fletcher, bekend van Auberge De Kieviet in Wassenaar en Kasteel Erenstein in Kerkrade, trekt nieuw vermogen aan om verder te kunnen expanderen. Het bedrijf heeft in Rabo Participaties (RaPar) een geldschieter gevonden voor nieuwe overnames van overwegend familiehotels in Nederland.

‘Met de inbreng van Rabo kunnen we het groeitempo van de afgelopen jaren vasthouden’, verklaart ceo Rob Hermans. Fletcher nam de afgelopen jaren zo’n zeven à  acht hotels per jaar over, vaak met inbegrip van het vastgoed, en overwegend gelegen in natuur- en recreatiegebieden.

Uitdijen

De groep, opgericht door hotelondernemer Chris Luken, omvat inmiddels 43 locaties en biedt werk aan 1200 man. ‘We zijn nu zo groot dat we private equity nodig hebben voor verdere stappen’, zegt Hermans. Het streven is de keten in de komende drie à  vijf jaar te laten uitdijen tot 75 hotels. De groei krijgt vooral gestalte door acquisitie van familiebedrijven of hotels die deel uitmaken van franchiseorganisaties. Zo is deze week nog een franchisenemer van Golden Tulip in Heiloo overgenomen.

In ruil voor zijn financiële inbreng ontvangt RaPar cumulatief preferente aandelen, waarover de financier een vast dividend ontvangt. Met het nieuwe kapitaal versterkt Fletcher zijn eigen vermogen (tot 35% van het balanstotaal) en neemt de leencapaciteit van de onderneming toe. Op deze wijze wordt een financiële armslag van tientallen miljoenen euro’s gecreëerd. De financiering heeft een tijdelijk karakter: Fletcher heeft de mogelijkheid om de cumpref’s op termijn terug te kopen.

Renovatie en herinrichting

Naast overnames besteedt de keten jaarlijks enkele miljoenen euro’s aan renovatie en herinrichting van bestaande accommodaties. Deze investeringen worden betaald uit de eigen cashflow. Het bedrijf richt zich vooral op de markt van korte vakanties, die vrijwel ongevoelig is gebleken voor de recessie. ‘We boeken veel recreatieve gasten die er een paar dagen tussenuit willen’, zegt Hermans. Fletcher is daarmee minder afhankelijk van de zakelijke arrangementen die wel een tik kregen van de crisis. ‘We zitten nog niet op het oude niveau, maar de boekingen van kerstborrels en zaalreserveringen voor trainingen en cursussen nemen weer toe.’

Hoge bezettingsgraad

De keten, goed voor 2000 hotelkamers, realiseert dit jaar een bezettingsgraad van 81%, ruim boven het break-evenpunt. De begroting voor het boekjaar 2011 voorziet in een omzet van euro 75 mln en een bruto bedrijfsresultaat (ebitda) van euro 14 mln.

Fletcher behoort in Nederland tot de top vijf van hotelketens, aangevoerd door Van der Valk. Andere Nederlandse ketens zijn onder meer Bilderberg en Bastion, naast de franchiseformules Golden Tulip en Best Western.

Bron: Financieel Dagblad

Compare listings

Vergelijken