De financiële trends voor 2012

De Financiele trends voor 20122011 was een turbulent financieel jaar. Een jaar waarin landen bijna failliet gingen, waar banken onderling het vertrouwen kwijt raakten, waar beurzen op en neer stuiterden en waar overheden soms tegen hogere rentes geld moesten lenen dan de gemiddelde consument.

Wat kunnen we verwachten voor 2012? Welke trends kunnen we signaleren? Martijn van Schelven is een deskundige op het vlak van financiële innovaties. Na 10 jaar verschillende functies bij de ING te hebben bekleed was hij de eerste zelfstandig bankdirecteur in de franchiseformule van de ING Bank in Nederland. Tegenwoordig is hij één van de twee oprichters van geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfunding platform in Nederland, is deskundige op het gebied van crowdfunding en innovatie en publiceert met enige regelmaat op crowdfunding.nl.

Er worden een hoop voorspellingen gedaan over het financiële jaar 2012. Martijn heeft de trends voor de consument op een rijtje gezet en komt tot de volgende samenvatting. Wat kunnen we verwachten? 5 trends om in de gaten te houden.

1. Crowdfunding

We ontkomen er niet aan. Uit onderzoek van Douw & Koren blijkt dat er in 2011 circa € 2,5 miljoen is opgehaald via de diverse crowdfunding platforms. Hierbij is het opvallend dat de tweede helft van 2011 twee keer zo veel is gefinancierd dan als in de eerste helft. Eerdere artikels op crowdfunding.nl (zie ook dit artikel) toonden ook al een sterk gestegen interesse aan in het begrip crowdfunding. Het aanbod van de verschillende platforms is zeer divers. Crowdfunding biedt daarmee voor elke type investeerder een volwaardig alternatief. Verdere regelgeving zal de markt verder professionaliseren waarmee de markt in 2012 verder zal groeien. Als we de internationale markt bekijken lopen we in Nederland vooral voor wat betreft het volume nog sterk achter. We verwachten dan ook nog een sterke groei op het gebied van crowdfunding.

2. Mobiel bankieren

Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 1 miljoen gebruikers van mobiel bankieren. Alleen Rabo Mobiel Bankieren kent al 350.000 gebruikers. De mobiel bankieren App van de ING werd na introductie binnen één maand meer dan 400.000 keer gedownload. Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken. Wil deze trend zich doorzetten dan zal de veiligheid wel gewaarborgd moeten worden. Volgens McAfee is bankieren via de mobiel een gewillig doel voor hackers. Een geslaagde aanval kan de ontwikkeling van mobiel bankieren zwaar terugwerpen, dus voorzichtigheid is geboden.

3. Betalen via social media

Hoe makkelijk kan het worden. Een rekening open staan bij een vriend? Reken af via Facebook. Facebook heeft inmiddels al een samenwerkingsverband gesloten met Paypal en online betalen via social media is een makkelijke volgende stap. Ook hier gelden echter wel zeer belangrijke veiligheids issues. Maar het gemak dient de mens. Snel kleine bedragen afrekenen met mensen in je directe omgeving. Volgende stap: eenvoudig afrekenen met een tweet? We gaan het zien.

4. Kredietunies

Kredietunies zijn feitelijk financiële coöperaties met een bancaire invulling. Simpele kleinschalige coöperaties, te vergelijken met de basisfilosofie van de Rabobank. Een beperkt aantal leden vormt samen een minibank waarbij de coöperatie zicht slechts bezig houdt sparen voor en uitlenen aan leden. Toevertrouwde middelen worden niet belegd op kapitaalmarkten. Min of meer te vergelijken met crowdfunding derhalve. Kredietunies vormen echter een gesloten systeem waar crowdfunding een meer open systeem hanteert.

5. Maatschappelijk verantwoorde banken

Banken zijn groter en groter geworden. Maar maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt niet of nauwelijks genomen. Banken die dat wel doen, zoals de Triodos Bank of de ASN Bank hebben in 2011 positieve groeicijfers laten zien. Als deze banken hun onderscheidend vermogen kunnen blijven houden en zich in kunnen blijven zetten voor mens en maatschappij kunnen ze ook in 2012 een groter marktaandeel van de grootbanken afsnoepen.

Compare listings

Vergelijken