Bedrijfspand in Privé of in de BV?

In het verleden hielden ondernemers met een BV hun bedrijfspand vaak privé. Daarbij huurde het bedrijf het pand vaak van de privépersoon – ofwel de ondernemer stelde het pand ‘ter beschikking’ (TBS-regeling). Enkele jaren geleden werd het fiscaal gunstiger om het pand in de BV te houden of onder te brengen.

‘Als je het bedrijf ooit verkoopt, betaal je minder belasting over dit pand’, vertelt Klaas Schoemaker, fiscalist/docent bij Fiscount, dat accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren ondersteunt met advies, educatie en (kennis)producten.’De vennootschapsbelasting is immers relatief laag.’ En daarom krijgen ondernemers die hun pand ter beschikking stellen aan hun BV de mogelijkheid deze in 2010 éénmalig onbelast onder te brengen in de BV. ‘Hiermee voorkom je privé een afrekening over de waardestijging van het pand’, zegt Jaspers Focks. De constructie is er volgens hem overigens niet één waar iedereen plezier van heeft. Niet iedereen verhuurt immers een eigen pand aan zijn BV.

Maar voor degenen die er wel gebruik van kunnen maken kan deze stimulerende maatregel een belangrijk verschil maken. De regeling geldt in ieder geval voor het jaar 2010

Bron: De Ondernemer

Compare listings

Vergelijken