“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”Blijf vrienden met de huurbaas!

In het afgelopen jaar is het mij opgevallen dat de huidige economische recessie ook verhuurders hard raakt wat vaak uitmondt in een hardere opstelling van de verhuurder richting huurder. Ik ben in het afgelopen jaar, terwijl ik dit schrijf overigens nóg, verwikkeld geweest in vervelende discussies over een zogenaamde “indeplaatstelling” op de huurovereenkomst. Het leek mij verstandig daar iets over te schrijven zonder u daarbij lastig te vallen met allerlei wetsartikelen.

huur_bordWat houdt “indeplaatstelling” precies in? Wanneer u om zwaarwegende redenen uw zaak verkoopt heeft de koper, oftewel de nieuwe huurder recht om het bestaande huurcontract over te nemen onder gelijke condities. Tenminste, dat denkt u, een verhuurder hoeft hier namelijk niet aan mee te werken.

Tegenwoordig vaker als vroeger geeft een beroep op dit recht aanleiding voor verhuurder de huurprijs en de condities waaronder wordt verhuurd nader onder de loep te nemen en. Dit leidt, u raadt het al, zelden of nooit tot een lagere huurprijs maar vrijwel altijd tot een hogere. Met als naar bijkomend gevolg dat de verkoop niet doorgaat of dat verkoper wordt gedwongen de koper te compenseren voor het verschil met de oude huurprijs.

Wat kunt u daar als huurder aan doen?

Allereerst is het als ondernemer verstandig om te weten of de huur die u betaalt marktconform is, met andere woorden betaal ik niet teveel of te weinig voor de locatie van mijn bedrijf?

Indien u van plan bent te verkopen, zorg dan dat uw huurcontract op orde is.
Indien uw contract binnen afzienbare tijd afloopt, begin dan op voorhand de onderhandelingen over een nieuwe huurovereenkomst. Een huurcontract dat van jaar op jaar loopt is in de praktijk een grote belemmering bij verkoop.

Als bovengenoemde zaken op orde zijn stel dan tijdig uw verhuurder in kennis van uw voornemen. Hiermee voorkomt u dat u later voor onprettige verassingen komt te staan.

Het is overigens altijd verstandig om wanneer uw voornemens bent om op afzienbare termijn uw bedrijf te verkopen dit goed voor te bereiden. Wilt u meer weten over wat u hiervoor kunt doen, maak dan geheel vrijblijvend een afspraak.

Wij zijn u graag van dienst!

Johan Jonk
adviseur horecabedrijven AWHoreca Makelaars

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief