“Om de waarde te bepalen moet men de inhoud kennen”AWHoreca Makelaars geeft les

Door ons unieke specialisme, worden we vaak gevraagd om onze kennis te delen. Daar hebben we geen problemen mee, dus gaan we graag op die uitnodigingen in.

Sinds de start in 1990 zijn we druk bezig om modellen te vinden, waarbij de waardering van een horecabedrijf op een juiste manier plaatsvindt.
We vinden dat wij een (unieke) methode hebben gevonden, waarbij er een combinatie is tussen corporate finance en de klassieke makelaarsmethode. Juist uit deze tijd blijkt dat we hierdoor veel waardering krijgen van banken (met name de bijzonder beheer afdelingen), accountants en de horeca-ondernemers zelf. De unieke methode is alleen niet bij iedereen bekend, daarom delen wij het graag met anderen en staan open voor de visie van andere specialisten.

In het verleden zijn we al docent geweest bij de NVM SOM, waar we met succes diverse malen de cursus “hotel-waarderingen” hebben gegeven. Aan de Stenden University hebben we studenten van de Hogere Hotelschool geleerd hoe waarderingen gedaan worden en welke factoren beïnvloed kunnen worden en de waarde van een horecabedrijf bepalen. Aan een landelijk beleggersplatform hebben we de special “Hotel als belegging” verzorgd.
Bij enkele (internationaal opererende) collega makelaars hebben we master classes gegeven over waarderingen van exploitatie gebonden vastgoed en hotelwaarderingen.
Onlangs hebben we een cursus verzorgd voor 12 aankomende bedrijfsmakelaars, die in aanloop naar hun certificatie alle onderdelen in de bedrijfsmakelaardij, dus ook horeca, apart gedoceerd krijgen.

De cursus bestond uit twee dagdelen, waarin naast algemene zaken (historie, actualiteit) ook een praktijk casus zat; het hotel waarin de cursus plaats vond moest worden gewaardeerd. Het bleek geen gemakkelijke opgave, maar de cursisten bleken de uitleg goed te hebben opgepakt. Mede door gebrek aan ervaring en de marges in de gehanteerde factoren was de uitkomst niet helemaal zuiver, maar we hebben de gedachte goed over kunnen brengen.

We hebben goede waarderingen gekregen over de cursus, al vonden de meesten de hoeveelheid stof wel veel voor één dag, de voorkeur werd gegeven om de cursus over drie dagen te verdelen. Dat doen we dan de volgende keer.

Lukas Arends BRE RT

Horecamakelaars in heel Nederland

Nanniek van de Weerd


Bekijk profiel

Berjan van de Weerd


Bekijk profiel

Koert van de Weerd


Bekijk profiel

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

Aanmelden nieuwsbrief